HILVERSUM - U heeft een uitkering, zin om te leren, hart voor de zorg en een gezonde dosis empathie? Dat is dit misschien wat voor u: een betaalde baan in de zorg. Het WijkLeerbedrijf start 2 keer per jaar en is er voor iedere Hilversummer met een uitkering die zichzelf wil opleiden tot zorgprofessional. Suzana Turcinhodzic (53) en Reza Rouzbahani (45) gingen u voor. Beiden volgden het leertraject en beiden hebben nu een baan in de zorg.

Zo’n 20 jaar geleden besloot Suzana te stoppen met werken om voor haar dochtertje te zorgen. Suzana: “Eerst was ik fulltime moeder, maar later begon ik met vrijwilligerswerk. Op school, maar ook in de zorg. Toch leek een betaalde baan onbereikbaar. Ik ben zó dankbaar voor het traject van het WijkLeerbedrijf. Ik heb nu niet alleen een diploma, maar leerde ook allemaal mensen kennen met wie ik vriendschappen heb opgebouwd. Ik ben niet meer alleen.”

Dit is mijn kans!
Wat ging hier aan vooraf? Ruim 2 jaar geleden kreeg Suzana een brief van het Sociaal Plein over het leertraject bij het WijkLeerbedrijf. Ze durfde de brief niet open te maken, ze was bang iets verkeerd gedaan te hebben. Na 3 dagen opende haar dochter de brief. Suzana vertelt: “M’n dochter zei ‘mama, ik denk dat je dit echt even moet lezen’. Dat deed ik en dacht gelijk: dit is mijn kans! Suzana werd toegelaten voor het traject en volgde de tweejarige opleiding Zorg en Welzijn. Ze liep ze op verschillende plekken stage, waaronder bij het buurthuis St. Joseph, Sherpa en King Arthur Groep. Inmiddels heeft ze haar diploma op zak en een betaalde baan. “Ik heb weer een toekomst! Voor de komende jaren hoop ik in de zorg te blijven. Het voelt geweldig om iets voor een ander te kunnen doen.”

Voor andere ouderen zorgen
Ook voor Reza is het belangrijk iets te kunnen doen voor de samenleving. “In oktober 2015 kwam ik naar Nederland en moest mijn ouders achterlaten in Iran en Syrië. Het doet me zeer dat ik niet voor ze kan zorgen. Het doet me goed dat ik met dit diploma wél voor andere ouderen kan zorgen.” Reza zat de eerste 2 jaar in een opvangcentrum en sprak nauwelijks Nederlands. “Ik ben zo dankbaar dat ik mij nu wel verstaanbaar kan maken. De taal spreken is heel belangrijk om je ergens thuis te voelen.”

Verder groeien als zorgprofessional
Voordat Reza begon met de opleiding, was hij vrijwilliger bij King Arthur Groep. Hij was toen al enige tijd op zoek naar een opleiding of cursus en kwam via het Sociaal Plein in contact met het WijkLeerbedrijf. Zijn vrijwilligerswerk werd omgezet in een stage en hij ronde de opleiding Zorg en Welzijn met succes af. Met zijn diploma op zak heeft hij nu een vaste baan bij King Arthur. “Ik hoop de komende jaren verder te groeien in m’n vak, richting niveau 3 of 4. Mijn eigen ouders kan ik niet meer verzorgen. Met dit diploma kan ik wel iets betekenen voor de Nederlandse maatschappij. Een bijdrage leveren aan de samenleving, daar doe ik het voor.”

Hart voor de zorg
Die passie om iets te doen voor de ander is volgens Jan Vorstenbosch een van de voorwaarden om mee te kunnen doen aan het leertraject. Jan is medewerker Werk en Participatie bij het Sociaal Plein en was vanaf het begin betrokken bij het project. “Alles draait om de ontwikkeling van onze inwoners, als individu en als zorgprofessionals”, vertelt Jan. “Taal is soms een barrière om een baan te krijgen. Perfect Nederlands kunnen spreken is geen voorwaarde voor deelname, maar deelnemers moeten zich wel verstaanbaar kunnen maken. In het leertraject worden deelnemers opgeleid voor een betaalde baan in de zorg. Dat vraagt ook kennis en vaardigheden op het gebied van taal, cultuur, normen en waarden. Wat we van deelnemers vragen, is motivatie om te leren, hart voor de zorg en een gezonde dosis empathie.”

WijkLeerbedrijf Gooi en Vechtstreek
Het WijkLeerbedrijf start 2 keer per jaar, in september en februari, en is er voor iedere Hilversummer met een uitkering die zichzelf wil opleiden tot zorgprofessional. Na de tweejarige opleiding (MBO-2) ontvangen de deelnemers hun diploma. In het eerste jaar zijn de deelnemers 3 dagen per week bezig. Ze krijgen dan één dag per week les van het ROC op het WijkLeerbedrijf en lopen 2 dagen per week informele stage bij buurtbewoners thuis en/of in een zorginstelling. In het tweede jaar zijn de deelnemers 2 dagen per week bezig. Ze krijgen ook dan één dag per week les van het ROC op het WijkLeerbedrijf. De andere 2 dagen lopen ze stage in een zorginstelling waar de ADL geoefend kan worden. Ook is er een mogelijkheid voor een MBO-1 opleiding. Deze duurt 1 jaar. Meer weten over het WijkLeerbedrijf of jouw mogelijkheden om deel te nemen? Stuur dan een mail naar j.vorstenbosch@hilversum.nl.