HIVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes gaat stoppenIn 2022 wordt burgemeester Broertjes 70 jaar. En een burgemeester die 70 wordt, zwaait af. Dat is nu eenmaal de wet. Dat betekent dus dat Pieter Broertjes op of rond zijn volgende verjaardag stopt als burgemeester van Hilversum. In een videoboodschap spreekt de burgemeester de Hilversummers toe.

Burgemeester Pieter Broertjes herstelt momenteel voorspoedig van zijn ziekte. Het gaat helemaal de goede kant op! In september pakt hij zijn werk gezond en wel weer op. Hilversum is daar blij mee.

Wat blijkt?
Maar toch: ondertussen tikte de tijd genadeloos door…Wat blijkt? In het jaar 2022 viert burgemeester Broertjes zijn 70ste verjaardag. En 70 jaar, is in Nederland de maximum leeftijd waarop je burgemeester kunt zijn. Dus Broertjes stopt in februari 2022 als burgemeester van Hilversum. Broertjes werd in juli 2011 benoemd tot burgemeester van Hilversum. Volgend jaar heeft hij er dus 10,5 mooie jaren als burgervader voor alle Hilversummers opzitten.

Hoe nu verder?!
Gaat Hilversum gewoon verder zonder burgemeester Broertjes? Natuurlijk. Maar we gaan hem wel erg missen. Zelf zegt hij: “Het was en is een feest om deze stad te dienen. Samen met bewoners, raadsleden en collegeleden werkten wij aan een groenere, veilige en mooiere stad. We hebben Hilversum weer als Mediastad op de kaart gezet. Het vertrek in het voorjaar van 2022 is met pijn in het hart! Maar zodra ik beter ben, blijf ik tot die tijd met hart en ziel werken voor de stad die mij lief is. Ik wil een stad achterlaten waar ik trots op kan zijn.”

Een nieuwe burgemeester

Hoe komt Hilversum aan een nieuwe burgemeester? Dat gaat als volgt: onder leiding van de commissaris van de Koning start de procedure. Onder andere de gemeenteraad stelt het profiel van de burgemeester op. Een vertrouwenscommissie uit de raad beoordeelt alle sollicitaties en adviseert de gemeenteraad. De gemeenteraad draagt een kandidaat voor. De benoeming gebeurt door de Kroon: de koning en de verantwoordelijke minister. In dit geval is dat de minister van Binnenlandse Zaken. Na gemiddeld 6 maanden wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd en door de commissaris van de Koning beëdigd. Burgemeesters worden benoemd bij Koninklijk Besluit voor een periode van 6 jaar.

Videoboodschap van Burgemeester Pieter Broertjes