HILVERSUM - Een appartement aan de Kapittelweg is vandaag voor de duur van drie maanden gesloten op last van burgemeester Pieter Broertjes. Aanleiding voor het sluiten was het aantreffen van een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij afgelopen augustus. De installatie was nog in werking tijdens het politieonderzoek. De politie vermoedt daarmee dat er kort voor het onderzoek geoogst is en er zijn aanwijzingen dat er langer dan een jaar hennep werd gekweekt. Broertjes sluit de woning om zo de openbare orde en veiligheid en het leefklimaat in de buurt te herstellen.

Sluiting woning

De burgemeester heeft de bevoegdheid een pand te sluiten wanneer er drugs worden verstrekt, verkocht, afgeleverd of aanwezig is in een woning. "Een hennepkwekerij van deze grootte is ernstig. Een hennepkwekerij levert een groot gevaar op voor de openbare orde en veiligheid en het leefklimaat in de buurt. Een “rustperiode” is noodzakelijk om dit te herstellen”, aldus Broertjes.

Onderwereld en bovenwereld verstrengeld

Mogelijk is hier sprake van `ondermijning`. Er is sprake van ondermijning wanneer de bovenwereld en de onderwereld met elkaar verweven worden. Criminelen gebruiken bijvoorbeeld bedrijfspanden of woningen voor illegale activiteiten, zoals de handel in drugs of de productie ervan. Met alle gevolgen van dien voor de veiligheid van onze inwoners.

Samen pakken we ondermijning aan

Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. De gemeente Hilversum, de politie, het openbaar ministerie en de belastingdienst trekken daarom samen op in de strijd tegen ondermijning.