HILVERSUM - In november 2022 werden drie nieuwe klokken in de Raadhuistoren in gebruik genomen. Net als bij de komst van de beiaard in 1958, is ter gelegenheid van de komst van de nieuwe klokken een compositiewedstrijd uitgeschreven. Iedereen die in Hilversum woont, werkt of op een andere manier betrokken is bij de stad kan meedoen!

Er zijn twee categorieën: jeugd en volwassenen (18+). Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden melodieën op muzikaliteit, originaliteit en geschiktheid voor de beiaard om te spelen. De winnende stukken worden gespeeld op de Raadhuisbeiaard in het voorjaar van 2023. De winnaars mogen daarbij met vier personen aanwezig zijn in de speelcabine bij de stadsbeiaardier.

Waar moet u aan denken tijdens het schrijven van uw compositie?

  • De compositie mag eenstemmig zijn. Gebruikt u meerstemmigheid denk dan aan de uitklinktijd van de klokken, vooral de lage klokken klinken lang door, gebruik die niet teveel
  • In je compositie gebruikt u minimaal 1 keer de lage Bes-klok, die vormt de aanleiding voor deze wedstrijd
  • Hoe kort of lang het duurt, telt niet mee in de jurering
  • Maak er een leuk stukje van, maar zeker niet langer dan drie minuten
  • Beiaardmuziek wordt normaal op twee balken genoteerd, zoals een piano. De onderste balk speelt de beiaardier meestal met de voeten. U kunt ook alleen een melodie noteren op een balk in de G-sleutel, waar dan de lage Bes moet klinken kunt u dat er bijschrijven

Stuur uw compositie in voor woensdag 15 februari 2023 en vermeld of u meedoet in de categorie 18- of 18+. Mail uw compositie per email aan: beiaardhilversum@gmail.com, of stuur naar Dhr. K. van Oorschot, Heuvellaan 33, 1217 JH Hilversum, o.v.v. Compositiewedstrijd beiaard.

Meer informatie over de compositiewedstrijd vindt u op: www.wimdebeiaardier.nl/beiaarden/hilversum


Vragen kunt u stellen aan de stadsbeiaardier op beiaardhilversum@gmail.com.