HILVERSUM - Gewoon gáán, dat adviseert vastgoedondernemer en verhuurder Raoul van de Wetering zijn vastgoedcollega’s die duurzaam willen (ver)bouwen. Het gaat volgens Van de Wetering allemaal om dúrven. Dat is precies wat zijn familiebedrijf doet in hun duurzaamste project tot nu toe: de transformatie van vijf appartementen en oude koelcellen tot 7 duurzame, gasloze appartementen.


Op het terrein aan de 2e Nieuwstraat in Hilversum leggen bouwvakkers momenteel de laatste hand aan de appartementen én het 180 m² grote koetshuis dat op het perceel staat. Voorheen zat hier een koelingsbedrijf. “We kochten dit object om woningen te creëren op de plaats waar sinds 1991 5 appartementen stonden. Omdat we het anders gingen indelen en de zonligging hier fantastisch is, konden we net zo goed verduurzamen”, legt Raoul van de Wetering uit. “Achter het gebouw lagen nog oude koelcellen. We bedachten dat koelcellen goed zijn geïsoleerd omdat ze koud moeten blijven. Wat als we die functie omdraaien en er warmtecellen van zouden maken?”

Denktank samenstellen
Maar duurzaam (ver)bouwen, dáár had Van de Wetering nog geen ervaring mee. “Daarom hebben we een groep samengesteld van Vlaar Electrotechniek, architectenbureau Konvorm en een energiedeskundige van Woonhuis OG. Met deze denktank hebben we gekeken hoe we hier duurzame appartementen kunnen creëren.”Elk appartement is allereerst grondig geïsoleerd. Op het dak komen per appartement vijftien zonnepanelen. In de gevel is een wtw (warmteterugwinning) aangebracht. “Deze haalt koude lucht van buiten en verwarmt deze alvast voor. Daardoor hoef je dus minder te stoken”, vertelt Van de Wetering. “De appartementen hebben daarnaast een douche-wtw. Het gebruikte douchewater verwarmt de koude leiding waarin het water weer omhoog gaat naar de kraan.” Voor een comfortabele temperatuur zijn de gasloze appartementen helemaal afhankelijk van de elektrische vloerverwarming. Van de Wetering: “We hebben berekend dat we de appartementen hier – zeker na de isolatie – goed mee kunnen verwarmen. Toch blijft het even spannend. Maar het ergste wat kan gebeuren, is dat we er een elektrische radiator bij moeten zetten.”

Geen waterverspilling
Binnen het project aan de 2e Nieuwstraat is weinig ruimte voor waterverspilling. Dat geldt ook voor het hemelwater. “We vangen dat in de binnentuin op en gebruiken het vervolgens voor de wasmachine, het doorspoelen van het toilet en de buitenkranen. In het koetshuis – dat in de verkoop gaat – is een hydraloop geïnstalleerd. Dit vangt water uit de douche en keuken op en wordt na filtering weer gebruikt voor de wasmachine, het toilet en de buitenkraan.”Van de Wetering maakt gebruik van heel diverse watertechnieken. “Zo kunnen we goed kijken wat wel en niet werkt”, zegt hij. “Dit hele project is voor ons een testcase. Dat geldt ook voor de daken. De zonnepanelen liggen bijvoorbeeld gedeeltelijk op een wit en op een zwart dak. Wat werkt het beste? Ook bekijken we het verschil tussen directe en indirecte verwarming.”Tegen de winter verwacht Van de Wetering de eerste inzichten over stroomverbruik. “Die gebruiken we dan weer voor onze volgende projecten. Voor ons was de grootste uitdaging om te besluiten duurzaam te verbouwen. Je kunt het wel voor je uit schuiven, maar uiteindelijk moet je gewoon durven. Test het maar en kijk waar je fout zit.”