HILVERSUM - Danny (26) werkt als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) in Hilversum. Hij wist al vroeg dat hij homoseksueel is. Zijn ‘coming out’ deed hij in de 2e klas van de middelbare school. Danny: “Ik weet het nog heel goed: mijn beste vriendin en ik lieten de hond uit. Aan haar vertelde dat ik op jongens viel. Zij was de eerste aan wie ik dit vertelde. Ze reageerde heel relaxed. ‘Oh nou prima, dat kan toch?’ Eigenlijk had ik niet anders verwacht, toch blijft het spannend. Zeker als puber.”

De 2e aan wie ik het vertelde

“Mijn schoolcijfers gingen achteruit. Mijn mentor vroeg hoe dat kwam. Zij was de 2e aan wie ik vertelde dat ik homo was. Ze zei dat het verstandig was om ook mijn ouders te vertellen dat ik homo was. Maar thuis hadden we het nooit over diversiteit gehad. Zo’n 10 a 15 jaar geleden werd daar veel minder over gesproken. Dus ik dacht: wat gaan mijn ouders ervan vinden?!”

Voelde de spanning wegglijden

“Mijn moeder stond te strijken. Ik was zó gespannen, dat ik het direct eruit floepte. ‘Oh, dat had ik eigenlijk al gezien’, zei mijn moeder. Het was meteen ok. Ik vond het spannender om aan mijn vader - een rasechte nuchtere Amsterdammer – te vertellen. Daar wachtte ik dus nog een dagje mee. Mijn vader moest even wennen aan het nieuws, maar al snel zei hij: als je ooit een vriend hebt, vind ik het fijn als je hem meeneemt’. Ik voelde de spanning wegglijden en mijn cijfers gingen weer omhoog! En toen kwam nog de karateclub waar ik opzat. Daar werd het wel een dingetje. Het voelde niet meer prettig aan in de kleedkamer. Dus ben ik van karate afgegaan. Er is niets vervelends gebeurd, het was mijn eigen invulling.”

Ik gun iedereen zo’n coming out

“Al met al was mijn coming out vrij makkelijk. Sterker nog: ik gun iedereen zo’n coming out! Het liefst zou ik willen dat het helemaal niet meer nodig is om ‘uit de kast’ te komen. Hetero’s komen toch ook niet uit de kast? Mijn ideale situatie zou zijn dat iedereen gewoon kan zeggen: ik neem mijn vriend of vriendin mee. Klaar. Wie weet komt die dag snel. Er is al veel veranderd sinds ik mijn coming out had. De generatie die nu op de basisschool zit, zal het makkelijker hebben. Diversiteit wordt steeds meer de norm en als normaal gezien.”

Coming Out Day

Tijdens Coming Out Day (of Coming-Outdag) wordt stilgestaan bij het moment dat lhbtiq+'ers uit de kast willen komen. De dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en houden van wie hij wil. Bij het raadhuis en diverse scholen wordt de regenboogvlag gehesen op dinsdag 11 oktober Coming Out Day gehesen.