HILVERSUM - Ruim 900 leerlingen van 18 Hilversumse basisscholen gaan op 14 oktober al het zwerfafval opruimen dat op straat ligt. Wethouders Bart Heller (Milieu en Afval) en Arno Scheepers (Openbare ruimte) geven samen met Youtuber Milan Knol het startschot voor deze unieke challenge: Hilversum in één dag schoon. Geen blikjes, flesjes of ander zwerfafval meer op straat als de zon ondergaat.

Kinderen uit groep 6,7 en 8 van 18 basisscholen mogen vooraf een selfie nemen met de Youtuber en gaan dan in groepjes de straat op. Elke school krijgt een deel van Hilversum toebedeeld. Vrijwilligers van de ‘Bermbende’ nemen de lastig te bereiken plekken voor hun rekening. Nog nooit is het gelukt een stad helemaal schoon te krijgen. Lukt het Hilversum?

Goede doelen en Rubiz app

De kinderen gebruiken bij het opruimen de Rubbiz app. Wanneer ze van het afval een foto maken en deze uploaden in de app krijgen ze € 0,11 per foto. Dit bedrag kunnen ze koppelen aan een zelfgekozen goed doel dat vervolgens dit bedrag ontvangt. Dit kan hun eigen school zijn, het Goois Natuurreservaat of bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation. Ook op het water zijn er initiatieven om hier de ‘plastic soup’ op te ruimen.

Wat ligt waar

Alle informatie die wordt verzameld in deze app, stelt de Rubbizz foundation ter beschikking aan de gemeente. Zo kan de gemeente precies zien in welke straat of buurt veel zwerfafval ligt, wat voor soort rommel er op straat ligt - zoals blikjes, kartonnetjes, plastic zakjes - en om hoeveel m3 afval het gaat. Niet alleen overheden financieren de app, ook het lokale bedrijfsleven kan aan de Rubbizz app doneren.

Ook na 14 oktober Hilversum schoonhouden

Hilversum stopt niet na 14 oktober. Iedereen kan afval blijven rapen en geld inzamelen voor een goed doel met de Rubizz app. Zo hoopt Hilversum de stad schoon te houden en een betere leefomgeving te creëren voor jong en oud. De actie richt zich op gedragsverandering. Hoe mooi zou het zijn als die onder andere deze actie niet meer hoeven te houden? "Afval weggooien is een slechte gewoonte die mede wordt veroorzaakt door een omgeving waar al veel zwerfafval ligt. In1dagschoon wil een nieuwe start maken en het gedrag blijvend veranderen", aldus Kor van der Bij, initiatiefnemer en oprichter van de Rubizz app.

Meer info

Voor verdere informatie kijk op www.in1dagschoon.com