HILVERSUM - “Een kerstdinertje organiseren moet toch wel lukken.” Dat dacht Sem (19) toen predikant Mans Raveling van ‘De Verbinding Hilversum’ hem en andere jongeren vroeg iets te doen voor bewoners van verpleeghuis HilverZorg Alba. Dinsdagavond was het zover!

Op dinsdagavond 13 december werden de 42 bewoners van HilverZorg Alba (een besloten huis voor dementerende ouderen) met een heerlijk kerstdiner in de watten gelegd door Sem en veertig andere jongeren. Samen met een naaste of gast wandelden de verpleeghuisbewoners onder begeleiding van de jongeren naar kerkgebouw Het Kompas aan de Van Ghentlaan.

Soort van weddingplanners

“Er kwam toch wat meer kijken bij het organiseren van het diner”, vertelt Sem. “Ja, we waren een soort van weddingplanners”, vult Eline (17) hem aan. Ze kennen elkaar van de kerk. Elke dinsdagavond komen de jongeren bij elkaar voor geloofsonderwijs en
lezen zij een stukje uit de bijbel. “Maar het is vooral heel gezellig!”, benadrukt Eline die al haar hele leven in Het Kompas komt.

Kiprollade en vlaflip

Sem was van de sponsorploeg en verantwoordelijk voor de financiën. Hij hield een praatje tijdens de zondagdienst, haalde geld op (zo’n 850 euro) en ‘fikste’ korting bij de slager en de groenteboer. Eline zat bij de kookploeg en stelde het menu samen: tomatensoep, kiprollade, aardappelpuree, Parijse worteltjes én vlaflip. Ze kookten met z’n tienen voor honderd mensen. “Het was geweldig om te doen. Vooraf hadden we nauw overleg met de medewerkers van Alba. “Aardappelpuree vond ik niet heel feestelijk, maar het eten moest makkelijk door te slikken zijn.”

Oefenen met rolstoel en rollator

Ook was er een ‘stylinggroep’ voor de aankleding van de kerk, een
‘programmagroep’ voor de kerstliederen en het kerstverhaal en een ‘zorggroep’ om de bewoners te begeleiden. In de weken voorafgaand oefenden de jongens en meisjes met het gebruik van rolstoel en rollator en kregen zij uitleg over omgaan met dementie van Marlous Witteveen, welzijnscoördinator bij Hilverzorg Alba.

Groot succes

De avond was een groot succes. “We hebben het toch geflikt met elkaar!”, roept Sem enthousiast. “Ja, het was mooi om dit voor deze mensen te kunnen doen en ik hoop dat de bewoners het heel leuk vonden”, vult Eline hem aan. Marlous van Hilverzorg Alba: “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Echt uniek om met alle bewoners en hun naasten samen het kerstgevoel te beleven binnen een kerkgemeenschap.” Marlous hoopt dat het contact tussen de bewoners en de jongeren blijft en dat ze bereid zijn om bijvoorbeeld de bewoners met hun rollator een keertje naar een kerkdienst te brengen. Stichting Present heeft de samenwerking tussen HilverZorg Alba en De Verbinding mogelijk gemaakt.