HILVERSUM - “Een regionaal vuurwerkverbod, wanneer het landelijke verbod uitblijft”, daarmee trapte burgemeester Broertjes zijn traditionele nieuwjaarstoespraak af. De rest van de avond stond in het teken van 75 jaar Vrijheid met muzikale bijdragen van de Paulusschool, Lorentzschool, rapper Sean William Bogaers en het Radio Filharmonisch Orkest.

Regionaal vuurwerkverbod

In de nieuwjaarstoespraak (pdf) refereerde de burgemeester nogmaals aan het feit dat de oudjaaravond weliswaar in het centrum van Hilversum rustig is verlopen. Buiten het centrum, bijvoorbeeld in Kerkenlanden liepen drie scholen aanzienlijke schade op. “Samen met de gemeenteraad en de regio moeten wij een volgende stap zetten’, aldus burgemeester Broertjes. Waarmee hij opriep tot een vuurwerkverbod voor de hele regio, wanneer een landelijke verbod uitblijft.

75 jaar vrijheid
Het jaar 2020 staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Burgermeester Broertjes memoreerde in zijn toespraak ;“Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de tragische aanslag plaatsvond op Charlie Hebdo in Parijs. De urgentie is er nog altijd. De vrijheid van meningsuiting is een grondrecht, dat elke dag moet worden verdedigd. Door u en door mij. Vrijheid is niet vanzelfsprekend”. De nieuwjaarsbijeenkomst was daarmee tevens de aftrap van activiteiten die gedurende ruim 5 maanden in Hilversum plaatsvinden in het kader van de viering 75 jaar vrijheid.Gemeentespeld naar Hans Zonderop (RFO)

Tijdens het nieuwjaarsconcert is het traditie geworden om een gemeentelijke onderscheiding uit te reiken. In 2020 worden drie bijzondere jubilea gevierd. Het RFO, het Groot Omroepkoor en het Metropool orkest vieren hun vijfenzeventigjarige jubileum. Hans Zonderop, orkestlid van het Radio Filharmonisch Orkest, viel de eer ten deel de gemeentespeld in ontvangst te nemen. “Hans Zonderop is er in geslaagd, middels, jarenlange belangeloze inzet, om de verbinding te zoeken tussen gemeente en het orkest” , aldus burgemeester Broertjes. Het Groot Omroepkoor en het Metropool Orkest worden later dit jaar op eigenwijze gelauwerd.

Live streaming
Dit jaar was voor het eerst het hele concert live te volgen via de website van de gemeente, zodat ook de Hilversummers die niet in de gelegenheid waren langs te komen, het concert konden volgen.