HILVERSUM - In het kader van het actieplan ‘Veilig naar scholen en sportparken’ ondertekenden de gemeente en basisscholen SBO Het Mozaïek, De Wegwijzer, de Titus Brandsmaschool en De Wilgetoren vandaag het eerste convenant om de verkeersveiligheid voor kinderen en jongeren te verbeteren. Het actieplan komt voort uit de Mobiliteitsvisie 2040 en is een eerste stap in een langdurige samenwerking van de gemeente met basisscholen en sportparken om veilig fietsen en lopen rondom hun locatie mogelijk te maken. Sportpark Crailoo zal als eerste sportpark deelnemen.

Totale programma loopt vijf jaar

In de komende jaren worden alle basisscholen en sportparken in Hilversum benaderd. Elk jaar worden er door de gemeente 10 scholen en één sportpark benaderd om in gesprek te gaan. Het totale programma heeft een looptijd van vijf jaar. Per school en sportpark wordt een jaar uitgetrokken vanaf de start van de gesprekken tot het realiseren van de maatregelen die zijn opgenomen in het actieplan.

Edwin Göbbels, wethouder Mobiliteit: "Met dit convenant willen we de verkeersveiligheid van kinderen en jongeren verbeteren door samen met scholen, ouders, leerlingen en andere betrokkenen te zorgen voor veiligere loop- en fietsroutes in de directe nabijheid van scholen en sportparken. Dit doen we vooral door samen met hen te zorgen voor educatie en communicatie die zich richt op bewustwording en het gedrag van de verkeersdeelnemers, omdat blijkt dat daar de grootste winst te boeken is. Aanvullend treffen we, als de situatie daar expliciet om vraagt, maatregelen in de infrastructuur rondom de locatie.”

Henrico Beekhuis, directeur De Wegwijzer: “Het is belangrijk dat ieder kind veilig van en naar school kan. Dat is een recht van elk kind.”

Koen van Praag, directeur De Wilgetoren: “Onze school ligt aan een randweg, daar is verkeersveiligheid een hoofdzaak.”

Nadruk op educatieve en communicatieve maatregelen

De gemeente benaderde in januari 2025 een aantal basisscholen in Noordoost Hilversum om de verkeersproblemen op de betreffende locaties in kaart te brengen. De komende maanden gaat de gemeente met hen in gesprek en samen met leerkrachten, ouders, leerlingen, omwonenden en andere betrokkenen wordt gekeken naar mogelijke oplossingen.

De maatregelen kunnen educatief van aard zijn, zoals het organiseren van gastlessen of een verkeersexamen, maar ook communicatief, zoals het opzetten van nieuwsbrieven. Daarnaast kunnen infrastructurele maatregelen getroffen worden, bijvoorbeeld het realiseren van een zebra, extra fietsparkeerplekken of het plaatsen van bebording in de schoolzone. De concrete afspraken die de komende maanden uit de gesprekken voortkomen, worden later als bijlage bij het convenant gevoegd.

Primaire inzet op gedragsverandering

Vaak worden verkeersonveiligheid en onoverzichtelijkheid veroorzaakt door een groot aantal auto’s met gehaaste mobilisten die gelijktijdig de schoolomgeving binnenrijden. Het actieplan dat voortkomt uit het convenant richt zich primair op gedragsverandering door middel van verkeerseducatie of communicatie. Infrastructurele aanpassingen zijn niet het uitgangspunt van het actieplan en zullen dus ook alleen toegepast wanneer blijkt dat er problemen zijn die alleen daarmee veranderd kunnen worden.