'S-GRAVELAND - Ga op zondag 28 april mee met de boswachter door het Bos van Blaauw en ontdek de historie van Frans Blaauw en Louise Six op buitenplaats Gooilust in ‘s-Graveland. Deze twee uur durende wandeling, inclusief een bezoek aan de uit 1823 daterende Siertuin, is voor volwassenen.


De aanduiding “Bos van Blaauw” doet vermoeden dat Frans Blaauw eigenaar was van buitenplaats Gooilust. Hoewel hij zeker zijn stempel heeft gedrukt op deze prachtige buitenplaats, was Frans niet de rechtmatige eigenaar van Gooilust. Dat was zijn echtgenote Louise Six. Zij erft in 1895 buitenplaats Gooilust van haar tante Margaretha Cover. Zo kreeg Frans Blaauw buitenplaats Gooilust in zijn schoot geworpen.

180 jaar oude Ginkgo's
Frans Blaauw verzamelde dieren, planten en bomen. Die haalde hij uit verre en nabije streken. De sporen hiervan zijn nog steeds zichtbaar. Bewonder de Aha, waarmee de gnoes op afstand werden gehouden. Tijdens deze excursie breng je ook een bezoek aan de ommuurde Siertuin. Het is niet alleen een Arboretum, maar tevens een tuin met fraaie waterpartijen en bijzondere flora. Je kunt er o.a. 180 jaar oude Ginkgo’s bekijken.

Nalatenschap
Het huwelijk tussen Frans Blaauw en Louise Six was geen gelukkig huwelijk. Frans probeert meerdere malen zijn vrouw, met een krankzinnigverklaring, onder curatele te stellen. Zo hoopte hij de erfenis veilig te stellen en uiteindelijk toch rechtmatig eigenaar te worden van buitenplaats Gooilust. Daar stak Louise een stokje voor!
Hoe dit afloopt en welke rol Natuurmonumenten gespeeld heeft in deze kwestie, ontdek je tijdens de excursie.

Handig om te weten
Let op; deze excursie start bij de witte slagboom "Gooilust, oprijlaan Gooilust" (Zuidereinde 49, 1243KL ’s-Graveland)
Verkoop van tickets uitsluitend online en niet op locatie bij de gids
Honden kunnen niet mee.
Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent.

Wat en waar
Voor wie: Volwassenen
Voor vragen: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, 035 - 656 30 80
Datum en tijd: zondag 28 april van 14.00 tot 16.00 uur
Prijzen: Lid € 7.00, niet lid € 10.00
Website: www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek