ZAANDAM - Op vrijdag 16 februari 2024 vond de laswedstrijd regio Noord-West/MiddenNederland plaats bij Tetrix Techniekopleidingen in Zaandam. Vijftien getalenteerde jongeren van verschillende VMBO-scholen, waaronder Jacobus Fruytier, Anna Maria van Schurman, SG de Triade, PCC Oosterhout, Vonk Schagen en het Martinus College, streden tegen elkaar om een plek te veroveren in de landelijke finale, die later dit jaar in Hengelo zal plaatsvinden.


Aanstormende talenten kunnen hun vakmanschap en passie voor het lasvak tijdens deze wedstrijd echt laten zien. Het Regio College, Tetrix Techniek en het NIL willen graag een bijdrage leveren om jonge mensen te enthousiasmeren om te kiezen voor een vak in de lastechniek. Alleen met voldoende nieuwe instroom van jonge vakmensen is de continuïteit van lastechnische bedrijven en de lasindustrie in Nederland gewaarborgd.

Niet alleen een wedstrijd
Bij de wedstrijd is als werkstuk het NIL niveau 1 examen ingezet, waardoor de leerlingen direct hun praktijkdiploma konden behalen. Maar liefst 11 leerlingen zijn er in geslaagd om het praktijkdiploma te behalen, dit is een zeer knappe prestatie van deze jonge deelnemers, met een leeftijd 14 tot 16 jaar. Met dit diploma leggen zij alvast een mooie basis voor een vervolgopleiding en uiteindelijk een baan in de metaaltechniek.

Laurens Meuleman (MAG lassen) van het Jacobus Fruytier was de absolute uitblinker en winnaar, met een dikke acht als gemiddeld eindcijfer. Samen met klasgenoot Rick Kampert (TIG lassen) wist hij zich te kwalificeren voor de landelijke finales. Thijmen de Vries en Rutger Ligtenberg complementeerden het podium en kregen een flink prijzenpakket uitgereikt door Yvonne Olgers van het NIL.

Het bedrijfsleven betrekken in de promotie voor techniek
Om de deelnemers een inspirerende dag te bieden, zijn alle leerlingen met hun docenten op bedrijfsbezoek geweest bij Royal Duyvis Wiener te Zaandam. Hier hebben zij een indrukwekkende rondleiding gekregen bij deze producent van cacao verwerkende- en chocolade producerende machines. Juist, door het bedrijfsleven en vervolgopleidingen bij de laswedstrijden te betrekken worden deze jongeren alvast een prachtige toekomst voorgeschoteld in de metaaltechniek.

De organisatoren kijken terug op een succesvolle dag vol talent, toewijding en technisch vakmanschap. Alle betrokken sponsoren en partners hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan de bevordering van lastechniek binnen het VMBO-onderwijs.

De afkorting ‘NIL’ staat voor het; Nederlands Instituut voor Lastechniek.