HILVERSUM - Vandaag is in de Wisseloord Studio's in Hilversum de Henny Hogenbijl Prijs 2020 voor Muziek uitgereikt aan Ted van Leeuwen en Titia Bouwmeester, oprichters van Orchestre Partout. Zij ontvangen deze prijs vanwege hun onvermoeibare inzet om muziek van en door asielzoekers in Nederland hoorbaar te maken. De prijs, bestaande uit een beeldje en een geldbedrag van € 15.000, wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of instanties die zich, veelal achter de schermen, verdienstelijk maken op het gebied van de (klassieke) muziek.


Ted van Leeuwen en Titia Bouwmeester zijn de oprichters van Orchestre Partout dat in 2020 tien jaar bestaat. De Hogenbijl Prijs is aan hen uitgereikt vanwege hun onvermoeibare inzet om hoorbaar en zichtbaar te maken dat asielzoekers Nederland verrijken met hun talenten en met hun eigen rijkdom aan muziek. 'Orchestre Partout creëert kansen voor muzikale talenten uit alle culturen, met de overtuiging dat diversiteit zowel een verrijking als vanzelfsprekend is', aldus de jury.

Muzikaal leider Ted van Leeuwen begon het eerste muziekproject in het azc Alkmaar vanuit muzikale nieuwsgierigheid. Van Leeuwen: 'Ik ben steeds weer benieuwd naar de muziek die azc-bewoners meebrengen. Het heeft mijn muzikale horizon enorm verbreed, met andere toonladders en andere ritmes. In een wereld vol Babylonische taalverwarring is muziek een fantastisch expressie- en communicatiemiddel'. Samen met creatief producent Titia Bouwmeester richtte hij in 2010 Orchestre Partout op, een orkest gevormd door musici uit verschillende delen van de wereld, die nu tijdelijk wonen in verschillende azc's.

Orchestre Partout
Orchestre Partout combineert in wekelijkse activiteiten een bonte verzameling muziekstijlen tot een divers wereldrepertoire. In 2020 organiseert Orchestre Partout muziekwerkplaatsen in Amsterdam, Heerhugowaard, Dronten en Den Helder. Elke werkplaats kent een driedelig programma: muzieklessen, repetities en concerten. Wekelijks maken 120 mensen uit alle delen van de wereld hierdoor samen muziek. Ook heeft elke werkplaats zijn eigen leerorkest dat optreedt in de regio. Zo ontstaat een muzikale kweekvijver, met muziek over onder meer verdriet, liefde en geluk. Orchestre Partout richt zich naast de werkplaatsen ook op talentontwikkeling voor (semi)professionele muzikanten die inmiddels een status hebben en die bouwen aan hun vakmanschap en hun netwerk in Nederland. Zo ontstond in 2019 de band 'Les Super Étoiles de Partout' die op festivals optreedt en dansbaar repertoire speelt, waarbij Arabische, Koerdische en Perzische Classics worden vermengd met soul.

Dankzij het prijzengeld kunnen musici uit het orkest werken aan nieuwe nummers die worden opgenomen in de Wisseloord Studio's. De nieuwe tracks en videoclips worden gedeeld op social media, waaronder YouTube en Instagram. De band kan zo, ondanks de corona belemmeringen, haar kleurrijke repertoire delen met een breed publiek en zich in de kijker spelen bij programmeurs. Meer informatie over de plannen van Orchestre Partout: www.orchestrepartout.nl

Het Hogenbijl Fonds
Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur)film en klassieke muziek, door middel van het uitreiken van twee prijzen: voor muziek en voor (amateur)film. Een commissie zoekt actief naar personen en organisaties met buitengewone verdiensten, en rijkt in principe ieder jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. In zijn testament liet hij vastleggen dat er vanuit zijn nagelaten vermogen prijzen uitgereikt moesten worden op de beide gebieden die hem zo na aan het hart hadden gelegen. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld de Koorbiënnale Haarlem, Merlijn Twaalfhoven, Bruno Truyens, Hemmo Bruinenberg (voortrekker van Ithaka filmt), amateurfilmer Franka Stas en het Nationaal Film Festival voor Scholieren. www.hogenbijl.nl