HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen een 20-jarige Hilversummer die onder meer verdacht wordt van poging moord. De officier van justitie acht bewezen dat hij vanuit een auto gericht geschoten heeft op drie mannen die zich op dat moment op enkele meters afstand bevonden. Niemand werd geraakt.

In de nacht van 29 februari op 1 maart dit jaar staan drie vrienden voor het huis van een van hen aan de Leeuwerikstraat in Hilversum te roken als er een auto de straat in komt rijden. Ze herkennen de auto als die van de verdachte. Deze heeft sinds enige tijd ruzie met een van hen over een meisje en over in beslag genomen lachgastanks. Als de auto ter hoogte van hen rijdt, zien de mannen de verdachte achter het stuur zitten. Er is gezichtscontact, waarna de Hilversummer door het openstaande raam een vuurwapen op hen richt. De mannen duiken weg en horen een knal. Na een achtervolging houdt een gealarmeerd arrestatieteam de verdachte aan. In de auto wordt een kogelhuls aangetroffen. Ook traceert de recherche later een kogelinslag in de muur vlakbij de plek waar de mannen stonden.

Het wordt de 20-jarige Hilversummer zeer kwalijk genomen dat hij de levens van de slachtoffers in gevaar heeft gebracht. Het is aan geluk en toeval te danken dat er geen doden of gewonden zijn gevallen. Omdat de verdachte in de visie van het Openbaar Ministerie gericht heeft geschoten en met voorbedachte rade heeft gehandeld, is hij vervolgd voor poging moord. Ook het verboden bezit van het vuurwapen is hem ten laste gelegd.

Behalve voor de gebeurtenis in de nacht van 29 februari op 1 maart is de verdachte vervolgd voor eerdere bedreigingen van twee afzonderlijke slachtoffers. Ook wordt hem verweten dat hij op 20 februari in Hilversum een ongeval heeft veroorzaakt, waarna hij een vrouw mishandelde en haar telefoon mee nam. Al deze feiten zijn meegewogen bij het bepalen van de strafeis.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.