HAARLEM - De politie, het Openbaar Ministerie (OM), 32 gemeenten en verschillende veiligheidsregio’s in Noord-Holland oefenden woensdag 10 juli op het thema cyber. Door gezamenlijk te oefenen wapent de overheid zich tegen cybercriminaliteit. Met een maatschappij die digitaliseert nemen digitale dreigingen toe. Deze cyberdreigingen vragen om een andere aanpak dan fysieke dreigingen. In de oefening werden verschillende scenario’s behandeld, waaronder een ransomware-aanval.


Cybercrime bestrijden begint bij bewustwording

Hamit Karakus, Politiechef Eenheid Noord-Holland: “Met tal van partners beschermen en beveiligen we onlinegegevens en bestrijden we cybercriminelen. We versterken onze samenwerking en vergroten onze kennis via deze oefeningen. Iedere dag blijven we ons inzetten voor jouw online veiligheid. Gelijktijdig heb jij zelf de belangrijkste troef in handen. Wees je bewust van online risico’s en voorkom dat je slachtoffer wordt van cybercriminelen”.

Oefening in samenwerking met NH Veilig

De oefening kwam tot stand met ondersteuning van NHVeilig. Dit is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de eenheid Noord-Holland. Criminaliteit stopt niet bij gemeentegrenzen en veiligheidsopgaven kunnen complex, divers en veranderlijk zijn. Samenwerking is dan ook een effectieve manier om lokale problemen samen met politie, OM en andere partners in een regionale context te bekijken en aan te pakken.