HILVERSUM - Wéér hebben vandalen het gemunt op de bijenkasten van De Gooise Bij op het Hilversumse Mediapark. Een van de kasten werd maandag gevonden in de vijver op het Mediapark. Imker Ben Bus wordt er moedeloos van. "Wie moet mij toch steeds zo hebben?", vraagt hij zich hardop af.

Het is niet de eerste keer dat de bijenkasten van De Gooise Bij het doelwit zijn van vandalisme. Afgelopen zomer werden nog drie bijenkasten omgetrapt, een paar maanden eerder was het ook al raak.

Net als de laatste keer weet Bus zeker dat de drijvende bijenkast het werk is van vandalen. "Die bijenkast is zonder twijfel met geweld het water in getrapt. Zo'n kast is veel te zwaar om zomaar om te vallen of om te waaien. Ze hebben die kast er echt met een soort van karatetrap af getrapt en in het water laten belanden", vertelt Bus.

Bijen onderkoeld
Waar de bijen er de vorige keer nog redelijk goed van af kwamen, is dat nu anders. "De bijen in de kast zijn helemaal nat en onderkoeld en gaan het zeker niet overleven. En dat maakt het ook extra triest. Dit is gewoon dierenmishandeling."

Na het derde vandalismegeval op rij, is Bus er goed klaar mee. "Ik heb bijna de neiging om te gaan stoppen met imkeren. De daders moeten eens weten hoeveel tijd ik er in stop om die bijen te verzorgen, ze honing te laten maken en ga zo maar verder. Mensen denken wel eens dat dit vanzelf gaat, maar dat is het natuurlijk niet. Er zit per dag uren werk in. Die vandalen maken dat binnen een paar seconden kapot. Daar kan ik echt met mijn hoofd niet bij."

Extra beveiliging
Na het derde geval van vandalisme gaat Bus er voor zorgen dat de bijenkasten extra beveiligd worden. "De beveiligers van het Mediapark hebben al aangeboden om een paar keer per dag een extra rondje langs de kasten te lopen. Daarnaast gaan we kijken of we een camera kunnen ophangen. Kennelijk is dat nodig."