HILVERSUM - De bekendmaking van de Hilversumse Sportverkiezing 2019 vond plaats op donderdag 5 maart in de Burgerzaal van het Raadhuis.

Tijdens deze avond werden bijzondere prestaties gevierd en prijzen uitgereikt in de categorieën Hilversumse special sporter, sporttalent t/m 17 jaar, talentvolle sportploeg, sportvrouw, sportman en sportploeg van 2019. Daarnaast werd bekend gemaakt wie als Hilversumse sportvrijwilliger van 2019 de Rinus Schaap Prijs (schaap met vijf poten) in ontvangst mocht nemen.

De genomineerden werden ontvangen via de rode loper, waarna er van hen door fotograaf Margot van Brakel een foto werd gemaakt. De foto's zijn te zien via de link https://myalbum.com/album/LtnWpBmVbM8r

Presentator Robbert Meeder begon het programma met een interview met wethouder sport, Floris Voorink. Daarna maakten de leden van de jury om beurten per categorie de nominaties bekend en tot welke keuze zij waren gekomen.

In de categorie special sporter 2019 ging de prijs naar Israël Bartelink Groeneveld. Israël, lid van Tafeltennisvereniging Hilversum, speelt al geruime tijd tafeltennis en heeft sindsdien vele prijzen gewonnen. In 2019 heeft hij een volgende stap gezet door een beloftestatus van het NOC*NSF te krijgen, wat het mogelijk maakte om zich aan te melden voor een vervolgopleiding aan een Topsport Talentschool, waardoor hij kon participeren in de speciale ochtendtrainingen tijdens schooltijd bij het RTC voor paratafeltennissers in Hilversum. Israël volgt de extra trainingen van de bond en speelt alle paratoernooien in Nederland. Ook speelt hij competitie bij de reguliere competitiespelers in de hoogste klasse van de afdeling Midden en doet mee aan bij na alle grote toernooien voor valide spelers.

Christiaan Hendriksen werd uitgeroepen tot Hilversums sporttalent 2019. Christiaan werd District Kampioen Judo van Midden Nederland, behaalde een bronzen medaille op het Internationaal Antwerp Open en een zilveren medaille tijdens het Nederlands kampioenschap. Deze zilveren medaille zorgde ervoor dat Christiaan werd uitgenodigd om te judoën op de European Cadet Cups. Tijdens het individuele toernooi op het Europees Kampioenschap verloor Christiaan nipt van de uiteindelijke winnaar van de bronzen plak. Tijdens dit EK behaalde hij wel samen met TeamNL een bronzen medaille met de mixed teamwedstrijden.

Als sportvrijwilliger van het jaar 2019 mocht Pieter Atema het ‘Schaap met de vijf poten’ (de Rinus Schaap Prijs) in ontvangst nemen. Pieter is al meer dan 25 jaar lid van HC & FC Victoria en is gedurende die tijd als vrijwilliger coach geweest van verschillende teams, waaronder met name het 2e team. Enige tijd geleden is Pieter Atema door de vereniging uitgeroepen tot lid van verdienste.

Het ‘Schaap met de vijf poten’ is gemaakt door kunstenares Tanja Wiggerts. Het werk van Tanja Wiggerts is realistisch en zij vindt het een uitdaging mens en dier in beweging vast te leggen. Hierbij zoekend naar het juiste perspectief in compositie, kleur en materiaal om zo sfeer en emotie vast te leggen. Sinds een paar jaar legt zij zich naast het tekenen en schilderen toe op het boetseren met chamotte klei.

De jury besloot de titel Meest talentvolle sportploeg 2019 te geven aan het MO 17 voetbalteam van s.c. ’t Gooi omdat dit ambitieuze meisjesteam in mei 2019 kampioen is geworden in de 4e divisie KNVB landelijk.

De prijs in de categorie Hilversumse sportvrouw 2019 ging naar Marti Valks. Marti Valks werd in 2019 Wereldkampioen wielrennen op de weg in het Poolse Poznan, categorie Masters woman 65-69.Daarnaast behaalde zij een 2e plaats tijdens het WK Tijdrijden in Poznan en werd zij in juli 2019 Europees kampioen op de weg en bij de tijdrit in Turijn.

Machiel Ittmann werd uitgeroepen tot Hilversumse sportman 2019. Machiel wist in 2019 vele podium-plekken op verschillende afstanden triathlon te behalen, op zowel Nederlandse Kampioenschappen als Europese Kampioenschappen. Hilversumse sportploeg van 2019 werd het 1e herenteam van Tafeltennisvereniging Hilversum. Dit team werd eind april 2019 kampioen in de eerste divisie en is nu titelkandidaat in de eredivisie.

Wethouder Floris Voorink reikte namens het gemeentebestuur de prijzen aan de sporters uit. Na afloop van de prijsuitreiking was er onder het genot van een hapje en drankje gelegenheid de winnaars te feliciteren en na te praten over sport.