HILVERSUM - Een schoorsteen is een deel van het huis waar meestal niet veel aandacht aan geschonken wordt, het zit immers toch maar bovenop het dak. Maar het is wel belangrijk dat je de schoorsteen regelmatig bijhoudt, want als er iets mis is met de schoorsteen kan je daar toch behoorlijk last van gaan krijgen. Hieronder geven we je een aantal tips over hoe je het beste je schoorsteen kan onderhouden.

Jaarlijkse controle


Het is verstandig om door een ervaren bedrijf eens per jaar even je schoorsteen te laten controleren. Er wordt hierbij gekeken of er al problemen zijn met de schoorsteen of dat er een grote kans is dat er problemen gaan ontstaan en wat je hier tegen kunt doen. Ze kijken ook gelijk of ze iets van vogelnesten kunnen vinden, die moeten namelijk verwijderd worden.

Schoonmaken

Je moet ook eens in de zoveel tijd je schoorsteen schoonmaken, die doe je door minstens één keer per jaar te vegen. Het ligt eraan hoe vaak de je open haard gebruikt, hoe vaak je hem zal moeten schoonmaken. Ook opgehoopt roet moet verwijderd worden, dit kan bijvoorbeeld met een schoorsteenveger.

Koolmonoxide

Voor je eigen veiligheid is het slim om een koolmonoxidemeter te installeren, als er koolmonoxide aanwezig is zal dit apparaat je het vertellen. Koolmonoxide is namelijk een giftige gas die alleen vrijkomt als de verbranding onvolledig is.

Ventilatie


Het afvoersysteem van de schoorsteen moet goed werken, als je bijvoorbeeld aan het koken bent dan wil je niet dat alle lucht die je probeert af te voeren weer terug naar binnen komt. Dit is wel het geval bij een slechte afvoer.

Schade

Kijk ook goed of er iets van schade aan de schoorsteen te bekennen is, bijvoorbeeld de een scheur in de structuur van de schoorsteen. Laat het bij schade altijd repareren door een dakdekker, bijvoorbeeld Dakdekker Hilversum.

Ook al wordt het vaak over het hoofd gezien, de schoorsteen is een belangrijk onderdeel van je huis waar je ook aandacht aan moet schenken. Zo is het slim om een jaarlijkse controle te laten doen door een ervaren bedrijf in schoorstenen. Ook is het verstandig om regelmatig je schoorsteen schoon te maken en roet weg te halen. Installeer een koolmonoxidemeter voor je eigen veiligheid, dit is een giftig gas. Zorg dat je schoorsteen voldoende kan ventileren en controleer regelmatig op schade, laat deze schade anders zo snel mogelijk gemaakt worden.