DEN HAAG - De verscherpte maatregelen die dinsdagavond tijdens de persconferentie bekend zijn gemaakt door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge treffen vooral de horeca en sport. 'We komen vandaag met nieuwe en stevige maatregelen. Feitelijk komen we tot een gedeeltelijke lockdown', sprak Rutte in zijn openingswoord.


De belangrijkste pijlers van de nieuwe besluiten die op woensdagavond om 22.00 uur in gaan zijn:

- De horeca (café en restaurants) gaan voorlopig weer dicht dus ook terrassen en coffeeshops
- Geen verkoop van alcoholische drank na 20.00 uur. Ook is het verboden om dan buiten alcohol te drinken en bij je te hebben.
- De groepsgrootte bij theaters/poppodia etc is maximaal 30 personen
- De groepsgrootte van vriendengroepen etc. is maximaal vier personen
- Achter de voordeur maximaal drie gasten per dag buiten het huishouden.
- Sportcompetities worden stilgelegd. Betaald voetbal gat door, maar zonder publiek. Sporten kan mits erg enoeg afstand wordt gehouden en de sportscholen blijven open
- Het organiseren van evenementen is verboden
- Voor musea/dierentuinen/pretparken etc. verandert niets
- Winkels tot uiterlijk 20.00 uur open
- Werk thuis tenzij het echt niet anders kan. Locaties kunnen worden gesloten.
- Ga niet op vakantie met een reisadvies code oranje of rood. Bij vakantie in eigen land geldt een groepsgrootte van maximaal vier personen.
- Mondkapje verplicht vanaf 13 jaar in elke publieksruimte en onderwijs
- Geen beperkingen in het onderwijs

Rutte besloot het opnoemen van de maatregelen met de duidelijke woorden: 'Het is aan ons en aan ons allemaal. Wees niet die eigenwijze Hollander die de randjes van de regels opzoekt. Neem je verantwoordelijk als het er op aankomt en dat is nu!'.

Minister Hugo de Jonge benadrukte vooral de stijgende cijfers m.b.t. het aantal besmettingen en drukte het volk op het hart dat we er alles aan moeten doen om bij een totale lockdown weg te blijven. 'Minder bewegingen, minder contact is het doel van deze lockdown'.

Kijk op Rijksoverheid voor een uitgebreid overzicht van alle maatregelen.