NEDERLAND - Valentijnsdag wordt wereldwijd op 14 februari gevierd en staat bekend als een dag van romantiek en liefde. Hoewel het niet zo uitbundig wordt gevierd als bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, is het een dag waarop mensen hun genegenheid en liefde voor elkaar tonen. Valentijnsdag is in Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: met name cadeauwinkels, boekwinkels, chocolaterieën, lingeriewinkels en bloemenwinkels spelen hier handig op in en profiteren hiervan.


In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, in 2011 was dat gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent. In 2015 daalde het verder naar 21 procent. De jaren daarna lijkt Valentijnsdag, in ieder geval in Nederland, weer aan populariteit te winnen. Zo werd Valentijnsdag in 2019 door 29% van de Nederlanders gevierd en onder millennials zelfs door 40%. Door de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende lockdown zagen wenskaartenshops zoals Kaartje2go en Hallmark in 2021 het aantal valentijnskaarten verdriedubbelen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Valentijnsdag?

Kaarten en Cadeautjes: Net als in andere delen van de wereld, geven mensen elkaar op Valentijnsdag kaarten, bloemen, chocolaatjes en andere kleine cadeautjes om hun liefde en waardering te tonen.

Romantische Diners: Veel stellen genieten van een romantisch diner in een restaurant op Valentijnsdag. Restaurants bieden vaak speciale Valentijnsmenu's aan met een romantische sfeer.

Liefdesverklaringen: Valentijnsdag is een populaire dag om liefdesverklaringen te uiten. Mensen schrijven liefdesbrieven aan hun geliefden of sturen romantische berichten via sociale media of tekstberichten. Sommigen gaan nog verder en doen juist op deze dag een huwelijksaanzoek.

Cadeauwinkels en Bloemisten: In de dagen voor Valentijnsdag zijn cadeauwinkels en bloemisten vaak druk bezocht, omdat mensen op zoek zijn naar het perfecte cadeau of boeket bloemen voor hun geliefden. De winkels spelen hier weer handig op in met speciale aanbiedingen.

Speciale Evenementen: Vaak zijn er speciale evenementen georganiseerd en diverse activiteiten op Valentijnsdag, zoals concerten, filmavonden of romantische wandelingen.

Hoewel Valentijnsdag vooral draait om romantiek en liefde tussen partners, hebben velen de gewoonte om hun liefde en genegenheid voor elkaar te uiten, of het nu gaat om romantische partners, vrienden of familieleden.