HILVERSUM - Het speeltuintje aan het Wegaplein lag er vredig en opgeruimd bij, afgelopen zaterdag. De locatie was het startpunt voor de vrijwilligers van de stichting De Weg naar Geluk voor hun maandelijkse verspreidingsactie in Hilversum.


Het team had specifiek voor deze buurt gekozen vanwege het vandalisme in de speeltuin op Oudjaarsavond, toen twee scooters in brand werden gestoken en een speelhuisje sneuvelde.


Erger dan kattenkwaad
Een oudere bewoner die met een van de vrijwilligers spreekt, reageert hoofdschuddend op de zinloze vernielingen. “Ik snap dat de jeugd een verzetje wil. We hebben allemaal wel kattenkwaad uitgehaald toen we jong waren. Maar dit ging echt te ver.” Hij is blij dat de gemeente de speeltuin zo snel weer speelklaar heeft gemaakt. En geeft aan dat hij het een sympathiek gebaar vindt van de stichting om in deze wijk langs te komen.


Het boekje dat door het team verspreid wordt is De Weg naar een Gelukkig Leven van L. Ron Hubbard. De 21 leefregels in het boekje vormen een moreel kompas als basis voor een gelukkiger leven. “Omdat het gebaseerd is op gezond verstand en niet-religieus van aard, kan iedereen iets uit dit boekje halen”, aldus de voorzitter van de stichting, Hans Beekmans.


Op missie
Beekmans is op een missie: zoveel mogelijk boekjes door Nederland verspreiden, met Hilversum als middelpunt. Aangezien de stichting geen subsidie krijgt en het van vrijwilligers moet hebben, stopt hij er zelf veel energie en tijd in. Beekmans is ervan overtuigd dat dit boekje een positieve uitwerking heeft op de omgeving, omdat hij dat zelf zo heeft ervaren. “Wanneer je dit boekje leest, word je enorm bevestigd voor alles wat je al goed doet. Maar doordat er kleine eye-openers in zitten, doe je die dingen daarna nog beter. En daarmee til je alles in je leven nog net een niveau hoger.”


Een positieve impuls is volgens Beekmans hard nodig in deze wereld. “Mensen verdienen een steuntje in de rug. Er zijn heel veel zaken om ons heen waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. Maar wanneer iedereen er in zijn eigen omgeving voor zorgt dat het beter gaat, heeft dat een domino-effect effect op de rest.”


Stichting de Weg naar Geluk is eind juli vorig jaar met deze actie begonnen. De teller van de campagne staat momenteel op 21.450 uitgedeelde boekjes, waarvan 8000 in Hilversum.