HILVERSUM - Hilversum wordt vanaf maandag een stuk slechter bereikbaar: de aanleg van de tunnel onder de Oosterengweg vanwege de komst van de HOV-busbaan gaat van start. Het werk duurt maar liefst anderhalf jaar en veroorzaakt veel verkeersoverlast.

De tunnel wordt aangelegd vanwege de aanleg van de HOV-buslijn tussen Hilversum en Huizen. De bedoeling is dat het verkeer straks onder het spoor doorgaat, waarmee een voor Hilversummers vervelende hindernis wordt weggenomen.

Het komende anderhalf jaar is die hindernis alleen maar groter. Autoverkeer kan al die tijd geen gebruik maken van de weg. Omleidingen zijn er niet veel, waardoor automobilisten binnen Hilversum beter de fiets kunnen nemen. Voor verkeer van buiten Hilversum geldt op enkele wegen tweerichtingsverkeer om het verkeer in goede banen te leiden. Hulpdiensten kunnen er vanzelfsprekend wel altijd door.

Ook het treinverkeer gaat last hebben van het werk. Op het traject Hilversum-Amersfoort wordt het treinverkeer zeker vijf keer voor langere tijd stil gelegd. In mei wordt dat voor het eerst gedaan.

Coronamaatregelen
De werkzaamheden worden ook nog eens afgeremd door coronamaatregelen, maar die zijn vooralsnog erg beperkt. Alle seinen staan nog op groen, al wordt per week gekeken hoe de situatie zich ontwikkelt en welke invloed dat heeft op de werkzaamheden.