HILVERSUM - Waarom worstelen zoveel Nederlanders met hun mentale gezondheid? En waarom is dit nog steeds een taboe? Hanna & Juda Verboom hebben - net als 1 op de 4 Nederlanders - een psychische variatie. In de Cinetree Original Samen uit de Schaduw, welke eerder dit jaar gelanceerd werd, gingen zij samen met experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op onderzoek. De overweldigende hoeveelheid reacties en belangstelling voor dit onderwerp vraagt om meer verdieping en kennisdeling. Daarom lanceert Hanna Verboom het 'Uit de Schaduw' Festival, op 17 juni bij de Buitenplaats de Hoorneboeg in Hilversum.

Op zaterdag 17 juni is het zover; Stichting Get It Done en Buitenplaats de Hoorneboeg organiseren samen een eendaags festival met een programma over mentale gezondheid. Een dag vol verhalen, workshops, muziek en ruimte om ervaringen uit te wisselen. Met bijdragen van onder meer Hanna en Juda Verboom, Jesse Laport, het team van De Fontein, Jim van Os en Typhoon. Dit festival in de prachtige bosrijke omgeving van de Hoorneboeg gaat over kennisdeling en het werken aan verandering die nodig is in ons zorgsysteem. Zodat in de nabije toekomst iedereen die nét even anders is ook helemaal zichzelf kan zijn.

Verboom over het festival

"Door onze persoonlijke verhalen te delen op die prachtige dag midden in de natuur, willen we ruimte creëren voor elk persoon die erbij is om zijn of haar verhaal ook te gaan omarmen. Ik weet uit eigen ervaring dat als je iets hebt meegemaakt op het gebied van de psyche, juist het vertrouwen in jezelf zo'n enorme klap heeft gehad. Met de inspirerende keynotes willen we de focus verleggen van kwetsbaarheid naar kracht en middels de workshops geven we bezoekers de juiste handvatten om de regie te pakken over hun eigen leven. Mijn missie is geslaagd als bezoekers met een boost aan zelfvertrouwen naar buiten lopen.

Daarnaast organiseren we dit programma ook voor zorgmedewerkers en omstanders. Zo is er een rondetafel met hoogleraar Jim van Os, workshops over systeemverandering en vindt er een panel plaats waar iedereen aan kan meedoen. Op 17 juni werken we samen aan de verandering die nu zo nodig is."

De vaste gasten uit de Uit de Schaduw documentaire zijn erbij! Bekijk hier de rest van het programma.