HILVERSUM - Voor de Gooise kunstschilder Hannelore Houdijk kon het jaar niet beter beginnen. Uit 800 inzendingen won ze afgelopen weekend in een zinderende finale de nationale kunstenaarswedstrijd ‘Schilderij van het Jaar’.

Samen met 49 andere kunstenaars werd ze afgelopen november met haar schilderij ‘Theepot in het water’ genomineerd voor ‘Schilderij van het Jaar 2019’. Na beoordeling van een vakjury bereikte ze met 9 andere kunstschilders de finale. Zaterdag 18 januari vond in galerie Kunstzaal van Heijningen in Den Haag de ontknoping plaats. Na een spannende opsomming van nummers 10 naar 1 werd Hannelore de uiteindelijke winnaar. Aan de eretitel is een geldbedrag verbonden van €2019,-.

Het winnende schilderij van Hannelore maakt onderdeel uit van een serie schilderijen waarbij ze voorwerpen buiten in het water heeft gelegd en gefotografeerd. De composities die daarbij ontstonden worden daarbij sterk vervormd door het water en het zonlicht. Het gevolg is niet alleen een originele compositie, maar ook een grote technische uitdaging. Iets wat door de vakjury is herkend en gewaardeerd. Het oordeel van de vakjury: ‘Een zeer origineel en spannend tafereel. De compositie is mooi en gedurfd. Dit schilderij is ver boven de originele foto uitgestegen doordat deze op het juiste moment is losgelaten. Enerzijds is dit werk heel realistisch geschilderd met zijn waterdruppels, watergolfjes, weerspiegelingen, stofuitdrukking en transparantie, maar anderzijds is het van dichtbij heel mooi speels en soms zelfs abstract. Bijna elk (klein) onderdeel van dit werk zou te isoleren zijn als een op zichzelf staand abstract kunstwerk. De jury kon geen enkel minpuntje ontdekken.’

Hannelore, die haar atelier heeft in Hilversum, is niet alleen schilder, maar ook schilderdocent en YouTube-vlogger. Vanaf dit jaar wordt elke maand een vlog van haar gepubliceerd in het digitale Kunstenaar Magazine. Op jonge leeftijd studeerde ze in 1997 af aan de kunstacademie in Breda en deed daarna een masteropleiding aan de Dutch Art Institute in Enschede.

De schilderijen van alle finalisten zijn te zien in galerie Kunstzaal van Heijningen te Den Haag t/m 16 februari 2020.