HILVERSUM - Welk beroep zou ik later willen gaan doen? En welke opleiding heb ik daar voor nodig? Een vraag voor veel leerlingen in de bovenbouw. Om leerlingen van het Roland Holst te helpen die vraag te beantwoorden, krijgen de leerlingen uit mavo 3 vandaag hun eerste les op het MBO College Hilversum. Onder leiding van techniekdocenten leren zij met behulp van SketchUp hun eigen Tiny house in 3D te tekenen. Het doel van deze pilot: leerlingen breed laten oriënteren zodat zij een vervolgopleiding kiezen die bij hen past. Daarmee is het Roland Holst de eerste school in de regio!

Op school zijn de leerlingen begonnen met het project over duurzaamheid. Als eerst hebben zij zich georiënteerd door een bezoek te brengen aan Vonk. Nadat zij bij Vonk hebben kunnen zien hoe een Tiny House er uit ziet, hebben zij onder leiding van Anouk Bijvank een plattegrond van hun eigen Tiny House ontworpen. Met die voorbereiding leren zij op het MBO College Hilversum om een 3D tekening van hun plattegrond te maken.

Waarom SketchUp? Technologie wordt steeds belangrijker. Door de voortgaande digitalisering komen jongeren hier steeds meer mee in aanraking. De kans is daarom groot dat onze leerlingen later in deze sector een baan vinden. Helaas is 'techniek' voor veel van onze leerlingen nog een abstract begrip. Wat is techniek en wat kunnen zij hier mee? Onze leerlingen worden theoretisch goed opgeleid. Met deze pilot willen we leerlingen ook laten zien hoe technologie in de praktijk werkt. Om leerlingen breed te laten oriënteren en voor te bereiden op hun toekomstige werkveld zijn wij daarom met deze pilot gestart.

Daarnaast willen we leerlingen laten inzien dat de weg naar een techniekopleiding soepel verloopt via het mbo. De overstap van een technisch profiel op het vmbo naar een technisch profiel op de havo is vaak erg lastig, omdat zij dan verplicht wiskunde B moeten volgen. Op het MBO wordt er heel gericht wiskunde in de techniek gegeven. Dit maakt zowel de kans op technisch werk als een technische hbo opleiding mogelijk. Zo is deze pilot ook aantrekkelijk voor leerlingen die de ambitie hebben om verder door te stromen na het vmbo.

Als de leerlingen hun 3D tekening af hebben, zullen zij deze presenteren op school. Daarnaast wordt de pilot geëvalueerd door beide scholen. In deze evaluatie worden de leerlingen natuurlijk ook betrokken. Wij zijn begonnen met techniek, maar gunnen het onze leerlingen om zich ook binnen andere sectoren te oriënteren. Of dat gaat lukken hangt af van deze pilot, maar aan het enthousiasme van de leerlingen zal het niet liggen.