HILVERSUM - Vrijdag 21 april is Burgemeester Gerhard van den Top aanwezig bij RK Basisschool De Wilge om zijn steentje bij te dragen aan de herdenking van Joodse slachtoffers van het naziregime in Hilversum. Afgelopen dagen was Rotary Hilversum al actief op 11 basisscholen in Hilversum voor gastlessen over de ‘Struikelstenen’ in de buurt van de school. Leerlingen werden enthousiast om de stenen weer te laten glimmen zodat ze opvallen. Met hun hulp en poetsmateriaal poetsten zij ruim 400 Struikelstenen. Rotarians vertelden bij iedere steen het verhaal van de familie of kind die vanuit die locatie is weggevoerd en vermoord.

Rotary Hilversum houdt zich onder andere bezig met het organiseren van lokale maatschappelijke activiteiten en zocht in dat kader contact met de lokale basisscholen om aandacht voor de Struikelstenen. Struikelstenen, ook wel ‘Stolpersteine’, zijn stenen van 10x10 cm met een messingplaatje die op de stoep voor een huis liggen met daarop gegevens van de Joodse slachtoffers. De stenen nodigen voorbijgangers uit stil te staan en de informatie op de stenen te lezen. Wat er gebeurd is raakt je. De enormiteit van de misdaad dringt tot je door. Je struikelt ‘met het hoofd en het hart’ , loopt door, maar vergeet niet. “Een mens is pas vergeten al zijn naam is vergeten”. Die boodschap kregen de leerlingen deze week . Rotary Hilversum hoopt dat ze die onthouden en nooit meer zomaar een Struikelsteen voorbij lopen.

De kinderen van groep 7/8 krijgen op school al de nodige informatie over de Tweede Wereldoorlog. Dit project verbindt direct met het besef over wat plaatsvond. De leerlingen waren zeer geïnteresseerd naar de rol van Hilversum in die periode. Vergelijking van de situatie toen met nu dringt zich op. Een leerling: “hiermee schitteren de stenen weer en dit helpt ons herinneren dat we blij mogen zijn in vrijheid te leven”.
Door de enthousiaste reacties verwacht Rotary Hilversum herhaling en een zwaan- kleef- aan- effect met nog meer scholen!