HILVERSUM - Naast het iconische Raadhuis van Hilversum is een verborgen pareltje te vinden, het gebouw De Vereeniging. Rond 1900 was er een tekort aan ruimtes waar culturele instellingen gebruik van konden maken. Er is toen door N.V. Maatschappij tot exploitatie van het Gebouw “De Vereeniging” aan architect Abraham Salm opdracht verstrekt om een ontwerp te maken. Het resultaat kunnen we zien op de Oude Enghweg 19.


Het betreft een Rijksmonument en wordt geëxploiteerd door Stichting De Vereeniging. Juridisch gezien een merkwaardige naam. Dit gebouw is op dag (-deel) basis te huur en geschikt voor diners, vergaderingen, feesten en ook huwelijken en begrafenisdiensten.

De drie vrijmetselaarsloges van Hilversum maken reeds lange tijd gebruik van dit Rijksmonument. Een van die loges, W.A. Mozart – die dit jaar 60 jaar bestaat – houdt op 14 mei 2024 een open avond voor hen die interesse hebben meer te vernemen van het gebouw en vooral van de vrijmetselarij.

De bezoekers kunnen alle ruimten van het gebouw zien, inclusief een aantal gebruiken van de vrijmetselarij. Veel mensen hebben een niet compleet noch correct beeld van het doel van de vrijmetselarij. “Ken u zelve” is de tekst die in elke loge in Nederland is terug te vinden. Ooit door Socrates uitgesproken en terug te vinden in een tempel in het Griekse Delphi. In die simpele tekst is het bestaansrecht van de vrijmetselarij besloten. Anders gezegd, vrijmetselaars werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. En daarbij worden o.a. rituelen gebruikt. Kom 14 mei langs en ontdek niet alleen het verborgen pareltje van Hilversum, maar ook wat het geheim is van vrijmetselaars. Aanmelden wordt op prijs gesteld via secretariaat@logemozart.nl.

Voor organisaties en personen die ruimtes willen huren in dit monumentale pand is nadere informatie te vinden op https://www.gebouwdevereeniging.nl.

Overigens wordt de Open Monumentendag dit jaar officieel in Hilversum geopend. Op vrijdag 13 september 2024 zullen daarom concerten in Rijksmonumenten rond het Raadhuis worden georganiseerd. Zo ook in ons gebouw De Vereeniging.