HILVERSUM - Knotsgek wordt de Hilversumse imker Ben Bus er van: voor de zoveelste keer zijn afgelopen weekend zijn bijenkasten op het Mediapark omgetrapt door vandalen. "Zeker de helft van de bijen is dood", verzucht hij.

Toen de imker zelf nog van de zon genoot, kreeg hij vrijdag op zijn vakantiebestemming een belletje dat er twee bijenkasten omver waren getrapt. Gisteren moest nog een van de kasten het ontgelden. De kast werd teruggevonden in het water.

"De bijen zijn letterlijk verdronken, de helft heeft niet overleefd. Ze zijn onderkoeld", vertelt Ben. Hoe het met de rest van het bijenvolk gaat, is afwachten. "Ik hoop vooral dat de koningin het heeft overleefd, maar dat weet ik nu nog pas. De bijen hebben nu nog te veel stress. Donderdag ga ik kijken hoe het er voor staat. De bijen krijgen eerst nog rust."

Naast de dode bijen kan Ben ook wel zijn honingoogst wel vergeten. "Er zat een hele mooie oogst van lindehoning aan te komen. Het resultaat van heel hard werken. Dat kan nu allemaal de prullenbak in."

Zoveelste keer
Het is allesbehalve de eerste keer dat de bijenkasten van de Hilversummer het moeten ontgelden. Het was eerder dit jaar al raak en vorig jaar ook al twee keer. "Ik word er zo ontzettend boos van, maar ook gewoon moedeloos. Wat heeft dit nou voor zin? Elke keer vraag ik me weer af of ik hier wel mee door moet gaan, als het steeds zo ruw verpest wordt."

Zelf vermoedt Ben dat de baldadigheid het werk is van hangjongeren. "Hard bewijs heb ik niet, maar er hangen hier regelmatig jongeren rond. Ik denk dat ze op de een of andere manier een baldadige bui krijgen en dan maar die kasten om gaan trappen. Ik vraag me af wat daar nou leuk aan is. Ze hebben geen idee wat ze aanrichten."

Beveiligingscamera
Nu het weer raak is, gaat Ben nog maar eens kijken of er bewakingscamera's opgehangen kunnen worden. "Kennelijk is dat nodig. Het is jammer, maar het moet dan maar", vertelt hij. "We hebben na de vorige keer al besloten dat die camera er moet komen, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen. Daar ga ik nu maar weer eens werk van maken."