LOOSDRECHT - In haar woonplaats Loosdrecht is maandagmiddag Bibian Mentel op 48-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De drievoudig paralympisch snowboardkampioene kreeg in de afgelopen twintig jaar twaalf keer de diagnose kanker. Telkens wist zij te herstellen, maar eerder deze maand werd bekend dat er door uitzaaiingen naar de hersenen geen kans op genezing meer was.


De familie maakte het nieuws bekend via Instagram: 'Rust zacht lieve Bibian, lieve mama, lieve dochter, lieve schat. We gaan je nooit vergeten.'

Afgelopen dinsdag liet Mentel zich voor het laatst in het openbaar zien bij de opening van een Cruyff Court in haar geboorteplaats Utrecht.

Bibian Mentel hoopte ooit als snowboardster aan de Olympische Spelen mee te doen, maar kreeg twintig jaar geleden te maken met botkanker waarbij haar onderbeen werd geamputeerd. Uiteindelijk behaalde zij in 2014 en 2018 totaal drie keer goud op de Paralympische Spelen. Daarnaast is zij meervoudig wereldkampioene en werd twee keer uitgeroepen tot Paralympisch sporter van het jaar.

In 2019 belandde Mentel in een rolstoel toen zij een dwarslaesie opliep bij het verwijderen van een tumor in haar rug. In die rolstoel deed ze mee aan het programma Dancing With The Stars waarin ze de finale haalde.

Bibian Mentel is als toonbeeld van knokken en onverzettelijkheid een voorbeeld voor velen.