SUZUKA - Max Verstappen mag zichzelf voor de tweede keer wereldkampioen in de Formule 1 noemen. De Red Bull-coureur won voor het eerst in zijn loopbaan de Grand Prix in Japan, voor Charles Leclerc en teamgenoot Sergio Pérez. Aangezien Leclerc een tijdstraf kreeg en werd teruggezet naar plaats drie betekende het een dubbelslag voor Red Bull. Na afloop was er veel te doen over de wereldtitel voor de Nederlander. Aangezien de race flink was ingekort vanwege de regen ging men uit van een halve puntentelling, maar de FIA besloot anders en kende toch het volle puntentotaal toe.


Na één ronde werden de rode vlaggen al gezwaaid, omdat het te gevaarlijk was om te rijden. Verstappen, gestart vanaf pole-position, lag toen eerste, omdat hij in de eerste bochten ternauwernood de Ferrari van Leclerc van zich had afgehouden. Daarna gleden diverse coureurs van de baan. Voor Carlos Sainz, die eindigde in de bandenstapel, was het direct einde race.

Ondertussen begon het steeds harder te regenen en de wedstrijd lag twee uur stil. Aangezien een race uiterlijk drie uur na de start afgevlagd moet worden, kon nog veertig minuten worden gereden. Verstappen kwam niet in de problemen tijdens de rollende herstart en liep al snel uit op Leclerc. De titelverdediger pakte in lastige omstandigheden een tel per ronde op de rest. Achter hem reed teamgenoot Sergio Pérez naar Leclerc toe en eindigde na een straf voor de Monegask voor hem. Hierdoor verdringt de Mexicaan nu Leclerc ook op de tweede plaats in de WK stand.

Met de wereldtitel op zak volgen er voor Verstappen nog vier wedstrijden namelijk Verenigde Staten (23 oktober), gevolgd door Brazilië, Mexico en Abu Dhabi.